Pasar al contenido principal

El creixement imparable del Rapid Manufacturing (RM) ha permès transformar els processos de fabricació de les indústries i potenciar noves aplicacions en nombrosos àmbits, entre ells les tecnologies mèdiques i la biomedicina. De fet aquest sector ha estat el primer a invertir i apostar per aquesta nova tecnologia. Ho van poder comprovar els professionals que van assistir a la jornada RMForum: Manufacturing Reinvented for Medical and Biomedical Applications, organitzada pel centre tecnològic Leitat i l'IQS -en col·laboració de Biocat, el Col·legi Oficial de Metges de Barcelona i el Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç-, el passat 29 de juny.

Reconeguts experts en la matèria com Richard Wysk, Richard Hague, Philip Reeves o Bruno Le Razer, entre altres, van ser els encarregats d'explicar als assistents l'estat actual d'aquestes tecnologies i presentar les últimes investigacions. També de mostrar, amb casos pràctics, alguns dels avantatges més rellevants que l’RM ofereix a aquest sector. Entre aquests cal destacar, a més d'optimitzar costos i estalviar temps, aconseguir productes que amb els sistemes convencionals són inviables o impossibles de fabricar.

Sens dubte una de les lectures que pot extreure de la sessió és que la implementació de l’RM ofereix unes enormes oportunitats de negoci i nombrosos avantatges competitius a les empreses que l’adopta. En els darrers anys s'ha produït un notable increment de l'aplicació final de les tècniques de fabricació additiva. Fins i tot s'ha parlat del Rapid Manufacturing com un catalitzador per a una nova revolució industrial.

L'impacte que té aquesta tecnologia en un context de fabricació global supera les expectatives més optimistes. Així, la implementació d'aquesta tecnologia en els propers anys permet afirmar, segons les dades disponibles, que fabricar pot ser novament un bon negoci a Europa. És cert que actualment no existeixen dades de l'impacte de l’RM sobre el mercat de la fabricació, però extrapolant els valors de creixement disponibles entre els anys 2000 i 2006, que van ser d'un 1,5% anual, l'estimació més realista apunta que el 2010 l’RM implicarà un moviment de diners d'uns 150 milions de dòlars, segons va explicar durant la sessió Philip Reeves (autor de l'informe Rapid Manufacturing: Business implementation & Global economic value). A partir d'aquestes dades és possible afirmar que la facturació en fabricació per a l'any 2020, i considerant que l’RM arribarà a substituir entre el 15% i el 20% dels processos clàssics de fabricació, podria suposar uns valors propers als 44.000 milions de dòlars.

A més de les ponències dels experts anteriorment esmentats, la jornada també va servir per veure in situ, les darreres propostes presentades en el mercat per les companyies EOS, OBJECT, Z Corporation, materialise i MTT.

La cloenda de l'acte va comptar amb les intervencions de Manel Balcells, president de la Comissió Executiva de Biocat, i Joan Parra, director general de Leitat, que van reforçar el missatge que el sector mèdic ha d'explorar totes les possibilitats i oportunitats que aquestes noves tecnologies i les seves aplicacions poden oferir.

Tags:
Suscríbete a nuestras newsletters

Toda la actualidad de Biocat y del sector de las ciencias de la vida y la salud en tu badeja de entrada.