Pasar al contenido principal

Més de 80 experts de tot l’Estat espanyol han participat en la trobada International approaches to technology transfer: successful strategies, organitzada aquest mes d’octubre per Biocat, amb l’objectiu de donar a conèixer diferents estratègies en l’àmbit de la transferència de la tecnologia, així com estimular el debat sobre bones pràctiques internacionals.

Durant la inauguració, a càrrec de Manel Balcells, president de la Comissió Executiva de Biocat, es va destacar el paper clau de la transferència de tecnologia i de la innovació com a motors econòmics per al nostre país. Per la seva banda, Joan Guanyabens, secretari d’Estratègia i Coordinació del Departament de Salut, va posar de manifest que la transferència en l’entorn de la recerca que realitza des dels hospitals esdevé una prioritat estratègica i va fer palès el compromís del Departament de Salut recordant els projectes, recursos i iniciatives a curt i mig termini que s’estan desenvolupant en aquest àmbit.

Pel que fa a l’exposició de les experiències internacionals, el diagnòstic va ser unànime, destacant com a factor clau d’èxit la dificultat per professionalitzar l’àmbit acadèmic i la necessitat que l’investigador-emprenedor incorpori la gestió empresarial.

Els ponents locals van exposar els seus projectes i iniciatives innovadores. L’ACVRI (Agència de Valorització i Comercialització dels Resultats de la Recerca) va incidir en la necessitat d’intensificar la valorització dels projectes en fases inicials (alt risc, elevada inversió, baix retorn...) abans de ser avaluats pels inversors; i Corporació Sanitària Parc Taulí va incidir en el valor d’aprofitar les necessitats detectades pels facultatius i metges en la praxis diària per a convertir-les en projectes de recerca útils i aplicables que també generin un retorn per a la institució.

Ja en la cloenda, Montserrat Vendrell, directora general de Biocat, va remarcar la necessitat de consolidar i reforçar les estructures de suport en matèria de propietat intel•lectual i de finançament, i també de desenvolupar mesures per a la incorporació de talent (gestió de negoci) a les iniciatives emprenedores del sector.

El públic de la jornada va estar composat per professionals vinculats a la recerca i a la transferència de tecnologia: gestors d’OTT d’universitats, fundacions de recerca dels principals hospitals de Catalunya, fons d’inversió i capital risc, empreses de desenvolupament de producte biotecnològiques i de tecnologies mèdiques, parcs científics i tecnològics, representants d’agències de desenvolupament local i/o regional, i associacions empresarials com ara CataloniaBIO o ASEBIO.

Presentacions disponibles:

Technology Transfer in the UB: Experience of the Agency of Valorization and Commercialization of Research Results
Dr. Josep Mª Palacios

University Technology Transfer Opportunities and Challenges – the Swedish Experience
Dr. Anders Hallgren

Hadasit Bio-holdings: Technology Transfer Taken Public / From IP to IPO
Dr. Ophir Shahaf

Tags:
Suscríbete a nuestras newsletters

Toda la actualidad de Biocat y del sector de las ciencias de la vida y la salud en tu badeja de entrada.