Vés al contingut

La recent irrupció de crisis socials, econòmiques, geopolítiques i ambientals ha creat un context complex per al sector de les ciències de la vida i la salut. Aquests canvis, sumats a la introducció de noves tecnologies i estratègies terapèutiques, així com a la implementació de models assistencials més integradors i centrats en el pacient, han portat a Biocat a revisar i actualitzar la seva estratègia per fer front a aquests reptes de present i de futur per a la BioRegió, i que ha culminat amb un nou Pla Estratègic per als propers quatre anys.

Per a poder desenvolupar el document, Biocat ha comptat amb la col·laboració d’agents clau de l’ecosistema, tant de l’àmbit públic com del privat, els quins han identificat els principals reptes als quals s’enfrontarà l’ecosistema en els propers anys. Aquests desafiaments han servit per definir les línies estratègiques que Biocat començarà a implementar aquest any per tal d'enfortir el sector, millorar la seva posició a l'escena internacional i contribuir a l'avenç de la ciència i la salut, sempre des d'una perspectiva de responsabilitat social i compromís amb el benestar de la societat.

Presentem a continuació els cinc principals reptes de la BioRegió de Catalunya identificats pel mateix ecosistema.


REPTE 01: Transformació del sistema de salut 

Aprofitant l’arribada de tecnologies i estratègies terapèutiques innovadores, el sistema de salut ha de seguir un procés de transformació que li permeti integrar tecnologies, productes i serveis innovadors que garanteixi implementar un nou model públic, universal, equitatiu, sostenible i de qualitat, que incorpori la perspectiva de gènere i el respecte al medi ambient amb visió territorial i, en definitiva, que situï la persona i la comunitat al centre.

Segons l’ecosistema, aquesta transformació del sistema de salut posa el focus en l’Adopció d’innovació basada en el valor, la Transformació digital, la Formació i capacitació de professionals experts i la Sostenibilitat econòmica i ambiental. En aquesta línia treballa el Departament de Salut, des d’on s’ha potenciat la Comissió Departamental d’Innovació i Transformació per accelerar  la consolidació dels models d’adopció d’innovació, i el Pla Estratègic en Recerca i Innovació en Salut, el PERIS, com a eina per garantir el desenvolupament d’un sistema integral de recerca i innovació d’excel·lència per a portar solucions a les necessitats de salut de la societat catalana.

En paraules del conseller de Salut, Manel Balcells, “com a referents en innovació i recerca que som, amb gran expertesa clínica, amb una recerca de qualitat i un sistema sanitari amb una visió integral, centrat en les persones, la qualitat, l’equitat i l’efectivitat, treballem en l’impuls de projectes innovadors que ajudin a millorar la qualitat de vida de les persones i tinguin un impacte real en la ciutadania”. 

Eines capaces de transformar el sistema com són el Centre per a la Integració de la Medicina i les Tecnologies Innovadores, el Hub d’Innovació de Salut i Social, el Hub de Teràpies Avançades i Emergents de Catalunya i el programa d’Intel·ligència Artificial en Salut. “Uns instruments que estan ja generant programes que han de ser referents a escala mundial, com ara el CRITIC.Cat, els processos de digitalització de la informació òmica per avançar en el desplegament de la medicina personalitzada, el desplegament de la xarxa d’intel·ligència epidemiològica o les iniciatives en intel·ligència artificial centrades en la millora de l’atenció primària”, ha destacat el conseller.

REPTE 02: Creixement i consolidació empresarial 

La BioRegió de Catalunya és clarament un territori emprenedor, tal com indiquen les dades de creació d’empreses dels darrers anys, el nombre de rondes de finançament i les adquisicions empresarials, que no han parat de créixer. Així i tot, el total d’aquestes startups que aconsegueixen escalar i introduir els seus productes o serveis a la pràctica clínica o al mercat continua sent més baix del que seria esperable.

Per a la BioRegió, incrementar la consolidació i l’èxit d’aquestes empreses tindria un impacte molt significatiu, ja que suposaria no només la generació de nous llocs de treball, l’augment de la facturació del sector o l’increment de la inversió estrangera directa (FDI, en les seves sigles en anglès), sinó també l’accés per part de la ciutadania a nous productes i estratègies terapèutiques d’avantguarda.

“Ara mateix el principal objectiu és que surtin nous medicaments. Estem orgullosos perquè s’han creat moltes empreses, però volem arribar al final del procés. Per aconseguir-ho, és necessari treballar per alimentar el funnel de la innovació a Catalunya, generant més dealflow d'startups i empreses cap al sector. Això ho podem aconseguir promovent la relació entre els stakeholders de l’ecosistema i apostant per sectors estratègics com les Teràpies Avançades i Emergents o l’ús de dades clíniques”, ha remarcat Ignasi Biosca, director general de Reig Jofré. 
 

REPTE 03: Implementació de noves estratègies terapèutiques

L’increment exponencial de patologies cròniques en una població cada cop més envellida, malalties infeccioses o d’origen genètic, derivades de l'emergència climàtica o de la resistència als antimicrobians, entre d’altres, suposen un repte i una prioritat per al sistema sanitari, que ha de continuar treballant per promoure la salut i la qualitat de vida dels ciutadans de forma equitativa i igualitària.

En aquest sentit, els professionals experts del sector determinen que la BioRegió ha de treballar per garantir el desenvolupament, la producció i la implementació d’aquestes noves teràpies, posant el focus especialment en la medicina personalitzada, les teràpies avançades i emergents i la salut digital.

Per a Fina Lladós, directora general d’Amgen Iberia, “en els últims anys, la innovació terapèutica ha agafat un ritme sense precedents, tant en malalties greus comunes com en malalties rares, on històricament havia estat més difícil veure avenços. La precisió dels nous tractaments requereix una nova manera de treballar, tant des de les empreses innovadores com des de l’administració sanitària, buscant fórmules conjuntament que garanteixin la sostenibilitat alhora que afavoreixin que els pacients es puguin beneficiar d’aquestes teràpies. Sense dubte, la irrupció de la intel·ligència artificial, la instauració de la telemedicina i la salut digital poden ajudar-nos davant el nou horitzó esperançador que s’obre”.

 

REPTE 04: Atracció i retenció de talent

La transformació que el sector està experimentant els darrers anys, accelerada per les diverses crisis mencionades en punts anteriors, ha posat en evidència mancances importants que cal resoldre al llarg de tota la cadena de valor, incloent-hi la disponibilitat de professionals experts. Els experts consideren que aquesta necessitat de talent s’incrementarà encara més a causa de l’arribada de tecnologies innovadores, que suposarà la integració necessària de nous perfils tècnics especialitzats no només a les empreses i els centres de recerca, sinó també al sistema de salut.

“La digitalització és el futur i, alhora, és un dels grans reptes. De la mateixa manera que ho és la maduresa del sector emprenedor i el talent. Sobre aquest darrer punt, s’ha de formar més gent jove o de fora, i crear comunitat”, ha indicat Laia Arnal, directora general de Societat del Coneixement, Transferència i Territori a Recerca i Universitats. 

Tenint en compte que el talent és el recurs més important per als ecosistemes en salut que volen esdevenir líders mundials en recerca i innovació, la BioRegió ha de promoure no només la formació i l’atracció d’aquests perfils, sinó també la retenció i recuperació de professionals altament qualificats. 

REPTE 05: Millorar el posicionament de la BioRegió

La BioRegió de Catalunya és l’ecosistema d’innovació en salut més dinàmic de l’estat espanyol i un dels més actius i reconeguts d’Europa, ocupant les posicions més altes en rànquings internacionals de publicacions científiques, assaigs clínics o atracció de finançament competitiu, fruit de les capacitats i l’excel·lència dels seus centres, hospitals, empreses i del talent que hi treballa.

No obstant això,  la BioRegió ha de continuar atraient els millors i més brillants professionals i científics, participar en els grans consorcis internacionals sectorials, promoure la inversió i l’establiment de noves empreses, guanyar visibilitat internacional, augmentar les exportacions, l’aterratge de centres d’innovació i de seus d’institucions europees i internacionals, i contribuir a la internacionalització de les empreses de l’ecosistema.

En aquest sentit, Miquel Martí, director general de Tech Barcelona, proposa que “hem de ser capaços de captar més projectes i recursos d'Europa. Podríem i hauríem de capturar-ne molt més. Ens ajudaria a tenir més presència a Europa i ser reconeguts com a partner fiable. Per això ens cal tenir un interlocutor que pugui fer una mica de distribuïdor quan hi hagi convocatòries de projectes i iniciatives. Capaç de mobilitzar internament el país”. 

Necessites més informació?

Posa't en contacte amb nosaltres

Escriu-nos
Laura Diéguez
Laura DiéguezCap de Premsa i Continguts(+34) 606 81 63 80ldieguez@biocat.cat
silvia labe 2
Silvia LabéDirectora de Màrqueting, Comunicació i Intel·ligència Competitivaslabe@biocat.cat
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.