Vés al contingut

Si analitzem totes les empreses actives de la BioRegió de Catalunya, de tots els subsectors, 1 de cada 5 CEOs i fundadors (19%) són dones. El percentatge és similar si es tenen en compte només les companyies de tecnologies mèdiques i digital health; puja lleugerament (22%) entre les biotecnològiques i és molt més baix entre les farmacèutiques (13%). Estan lluny de la paritat, però les dades de la BioRegió –elaborades a partir de dades de Biocat– conviden a l’optimisme si es comparen amb el context internacional: menys del 8% de les biotecnològiques del món compta amb una dona CEO, segons un estudi de Liftstream.

Tot indica, doncs, que el sector de l’emprenedoria en salut va per davant en la cursa per la igualtat. La creixent presència femenina entre els equips fundadors i directius de les noves startups del sector es consolida si analitzem només les companyies fundades des del 2018, entre les quals les dones suposen ja un de cada tres CEOs i fundadors (31%), percentatge que arriba fins al 33% en el cas de les biotecnològiques.

Qui són les emprenedores que estan contribuint a canviar la tendència? Consideren que el fet de ser dones els ha suposat unes quantes pedres extra al camí? O al contrari: n’han extret algun benefici? És fàcil compaginar l’emprenedoria amb la maternitat? Des de Biocat hem volgut conèixer les seves respostes.

 

Marta Barrachina

CEO i cofundadora d’ADmit Therapeutics

Després de 20 anys en la recerca biomèdica, el 2018 Marta Barrachina va cofundar ADmit Therapeutics, spinoff d’IDIBELL de la qual és CEO. Desenvolupen el primer test de diagnòstic precoç de l'Alzheimer en sang, adreçat a pacients amb deteriorament cognitiu, que detecta una sèrie de biomarcadors innovadors mitjançant tècniques de seqüenciació massiva. “Pot ser molt útil per seleccionar millor els pacients que han de participar en els assajos clínics i, per tant, facilitar la identificació d'un fàrmac efectiu per a aquesta malaltia”, destaca.

El gènere, assegura Barrachina, mai ha estat un obstacle per a ella. “He trobat més desavantatges pel fet de ser científica que pel fet de ser dona –confessa–. Reivindico la figura de CEO amb trajectòria científica, perfil molt necessari en les startups de base biomèdica. S'ha de fer molta pedagogia sobre el món empresarial entre els científics, i sobre les capacitats de gestió dels científics entre els inversors i les Unitats d'Innovació dels centres de recerca. Afortunadament, l'èxit d'una companyia com la nostra no entén de gèneres sinó de la seva gestió, finançament i, sobretot, de la seva ciència”, assegura.

 

Anna Sort

Cofundadora d’ALVUM

Infermera amb un Màster en Sistemes Cognitius i Mèdia Interactius, Anna Sort va entrar en el món de l'emprenedoria per tal de millorar l'experiència del pacient en camps com l'educació i l'adherència al tractament. El 2018, va cofundar ALVUM per millorar l'experiència de persones amb problemes digestius. En concret, l’empresa ha creat una solució per a persones amb intoleràncies alimentàries que, en 7 setmanes, identifica si hi ha un problema d’aquest tipus i a quins aliments.

“El fet de ser dona m’ha donat accés a cursos específicament dirigits a dones emprenedores com, per exemple, els organitzats per Barcelona Activa. Tanmateix, en el món tecnològic encara s’espera que les dones demostrem la nostra vàlua molt més que els homes”, lamenta. “Per exemple, diferents estudis demostren que els inversos tendeixen a invertir menys i amb condicions més dures si el negoci el lidera una dona. La situació és millor que fa uns anys, però encara queda camí per recórrer”, adverteix.

 

Ivelisse Sánchez

Cofundadora i CSO de Biointaxis

Ivelisse Sánchez va ser professora i facultativa a la Universitat de Boston i a l'Escola de Medicina de Harvard i investigadora de trastorns neurodegeneratius abans de cofundar Biointaxis, empresa d’investigació translacional de teràpies clíniques per a malalties neurodegeneratives de la qual és CSO.

“Crec que com a dones i individus aportem el nostre enfocament particular en com abordar situacions i resoldre els problemes en qualsevol àmbit professional. Les dones potser estem més acostumades a considerar situacions des de moltes perspectives alhora i a llarg termini, i crec que això és un avantatge per a qualsevol entorn professional, especialment si es complementa amb experiència i habilitats”, explica Sánchez. “Si hi ha algun desavantatge, crec que és que encara en el món empresarial no hi ha una àmplia representació de les dones en llocs amb poder de decisió i les seves opinions encara no tenen el mateix pes que les de la resta de membres. El que és clar és que més empreses estan reconeixent el valor afegit de tenir individus en les juntes amb diverses perspectives”, reivindica.

 

María Eugenia Martín Hidalgo

CEO i cofundadora de ColorSensing

Enginyera industrial i d’organització d'empreses, Maria Eugenia Martín va treballar en empreses industrials i en gestió de projectes abans de cursar d·HEALTH Barcelona, el programa impulsat per Biocat per formar futurs emprenedors en salut. Un contacte del programa la va apropar a un investigador de la Universitat de Barcelona amb qui el 2018 va cofundar la spinoff ColorSensing. L’empresa desenvolupa aplicacions basades en la correcció i mesura de color en imatges digitals gràcies a algoritmes propis. El seu primer producte, FoodSensing, ajuda a fabricants i distribuïdors d'aliments envasats a reduir el malbaratament i assegurar la qualitat i seguretat dels productes gràcies a una etiqueta intel·ligent que monitoritza de forma quantitativa la seva frescor al llarg de tota la cadena de subministrament.

“En el món empresarial no crec que hi hagi avantatges ni desavantatges pel fet de ser dona, senzillament poden sorgir certes situacions en què t'enfrontes de forma diferent perquè som diferents“, explica Martín. “Si hagués de dir alguna cosa que em sembla crítica de ser dona és el fet de com enfrontar la maternitat si en paral·lel s'està muntant un negoci, però és quelcom que moltes dones porten fent des de fa molts anys fora de l'ecosistema startup”, recorda.

 

Lorena Jané Buxó

CEO de DICUS

Lorena Jané va estudiar un Doble Grau en Dret i Administració i Direcció d’Empreses a ESADE, i després de fer pràctiques en àrees de dret i operacions i finances va embarcar-se en el projecte de DICUS perquè va trobar una necessitat entre els metges de la seva família. DICUS es presenta com la primera xarxa de comunicació exclusiva per a metges col·legiats que els hi permet establir una comunicació segura, eficient, ràpida i legal, dins i fora de l’hospital.

“Ser dona i jove en el món empresarial suposa que en moltes ocasions em tocarà treballar més per demostrar la meva vàlua. M’he trobat que a les altes esferes de la medicina hi ha una majoria d’homes, però a poc a poc les dones s’estan començant a fer un lloc, i també hi ha moltes persones disposades a fer-me lloc i ajudar-me a impulsar el projecte”, afirma.

 

Nuria Pastor Hernández

CEO i cofundadora d’HumanITcare

Després de diverses experiències en el món empresarial i la recerca clínica, el 2018 Núria Pastor va cofundar HumanITcare, on és també CEO. HumanITcare és una solució que utilitza Big Data per al seguiment remot de malalties cròniques, per tal de millorar els resultats clínics del pacient i reduir costos. Gràcies a la plataforma, que s'està certificant com a medical device, es recullen les dades de diferents dispositius i sensors del dia a dia del pacient, i mitjançant machine learning es fa un seguiment remot de la seva salut. La plataforma dona a l’hospital dades en temps real dels costos en visites i fa prediccions de les recaigudes per evitar hospitalitzacions.

“Emprendre m'ha fet ser més conscient dels problemes reals que tenim les dones en el món empresarial, però també m’ha fet veure que hi ha un sector de la població que ens dona suport i que hi ha moltes dones que són un exemple a seguir per a les que venim”, celebra Pastor.

 

Montse Sánchez Povedano

CEO de Mind Identity

Fa 20 anys, Montse Sánchez va fundar ITA, una xarxa assistencial per al tractament dels trastorns de la conducta alimentària. Actualment també és CEO de Mind Identity, una nova spinoff de la Universitat de Barcelona que ha desenvolupat una nova plataforma digital que permet visualitzar la construcció que fa una persona de si mateixa (el seu propi mapa mental) i de les persones que l’envolten.

“No puc dir en cap cas que el fet de ser dona hagi estat desavantatjós en la meva trajectòria emprenedora. Tots aquest anys he dedicat els meus esforços i la meva capacitat d’innovació a un col·lectiu de pacients i un equip professional predominantment femení. He pogut sentir i gaudir d’una resposta de confiança i respecte”, reconeix Sánchez. “És important que les dones estiguem cada vegada mes presents en el món de l’emprenedoria, és un bon camí per posar en valor la nostra sensibilitat, capacitat de treball, creativitat i de fer equip, donant espai també a altres dones i enriquint models de col·laboració”, conclou.

 

Marta Guardiola

Cofundadora i CTO de MiWEndo Solutions

Marta Guardiola va estudiar Enginyeria de Telecomunicacions a la Universitat Politècnica de Catalunya. Després de fer un doctorat i postdoc sobre imatge de microones per a endoscòpia, va cofundar MiWEndo Solutions com a fruit d’aquesta investigació. L’empresa, que té Ignasi Belda com a CEO, està desenvolupant un dispositiu mèdic per millorar la prevenció i diagnòstic precoç del càncer colorectal.

“El principal repte que tinc actualment pel fet de ser dona emprenedora i mare és la conciliació de la feina amb la família. Personalment no m'he trobat amb avantatges ni inconvenients pel fet de ser dona, però he observat molta desigualtat: el nombre de dones en carreres tècniques, en posicions directives, dones que perden la feina o veuen limitades les seves perspectives de creixement professional pel fet de ser mares...”, lamenta Guardiola. “Per a que això no passi encara falta fer molta feina a nivell d'educació i lleis, perquè ser dona no comporti més dificultats que ser home per així poder triar lliurement el teu futur”, opina l’emprenedora.

 

Caty Cases

Cofundadora de NeuroHeal Biomedicals

Investigadora de patologies del sistema nerviós, Caty Cases és també professora de Fisiologia Mèdica a la Universitat Autònoma de Barcelona i cofundadora de NeuroHeal Biomedicals. NeuroHeal és un medicament neuroprotector i capaç d'accelerar la regeneració nerviosa, dissenyat gràcies a una plataforma innovadora per al descobriment de fàrmacs basada en l’ús d'Intel·ligència Artificial i dels sistemes biològics com a dianes terapèutiques.

“De moment, el fet de ser dona no crec que m’hagi aportat cap desavantatge, però sí que m’ha sorprès veure el canvi d'actitud d’alguns homes quan hi ha diners pel mig, o possibles guanys de poder en joc –confessa Cases–. Potser destacaria una major dificultat en visibilitzar la tasca de transferència a l’entorn més proper tot i que, alhora, iniciatives com aquest post o altres entrevistes per fer visibles les dones emprenedores ajuden a suplir aquesta mancança”.

 

Valerie Vanhooren

Cofundadora i CEO d’ONA Therapeutics

Doctora en Biotecnologia, Valerie Vanhooren va treballar en diferents empreses farmacèutiques com a líder de projecte i va ser directora de R+D a ProteoDesign abans de fundar ONA Therapeutics, spinoff d’ICREA i l’IRB Barcelona creada el 2019 juntament amb l’investigador Salvador Aznar-Benitah. ONA Therapeutics desenvolupa un medicament biològic contra les cèl·lules que inicien metàstasi del tumor, i acaba de tancar una ronda de sèrie A de 30 milions d’euros.

Tot i aquesta xifra, Vanhooren admet que “de vegades costa que la gent prengui seriosament a les dones emprenedores, ja que moltes persones no estan acostumades a una jove que lidera una empresa, sobretot durant les reunions executives. Però un cop et coneixen, aquest prejudici mor fàcilment”. “De fet, crec que ser dona pot ser un avantatge per dirigir ​​un equip, ja que entenem fàcilment les dinàmiques d’un grup i podem combinar la seva intel·ligència en ciència i negoci amb intel·ligència emocional”, assegura.

 

Paula Petrone

Fundadora de Phenobyte

Paula Petrone és Doctora en Biofísica per la Universitat de Stanford i la seva vocació és la utilització de mètodes analítics per a l'anàlisi de dades del sector biotech, salut i farmacèutic per millorar la vida dels pacients. Abans de fundar Phenobyte va treballar a diverses farmacèutiques i com a directora i consultora de ciència de dades i intel·ligència artificial en diverses startups. Phenobyte desenvolupa mètodes avançats d'analítica i enginyeria de dades enfocats a millorar la salut i el sistema sanitari.

“Lamentablement, som poques les dones emprenedores i menys encara les que estem emprenent en el sector tecnològic –admet Petrone–. En aquest moment, el sector comença a reconèixer la necessitat urgent de diversitat de gènere i estic rebent molta ajuda de gent que confia en el nostre projecte, donant-nos visibilitat, estímul, suport i mentoring. Fins ara, ser dona i a més mare de dos nens no m'ha estat un desavantatge. Hem de seguir treballant en la creació d'un ecosistema igualitari que incentivi les dones perquè cada vegada en siguem més”.

 

Maria Cabello

CSO de RheoDX

Maria Cabello va començar la seva trajectòria professional amb el Treball de Final de Màster a l’IMB-CNM, on estudiava Microfluïdica, i es va doctorar en el grup d'Electrònica de Potència. Actualment és CSO de RheoDX, startup que va néixer el 2018 promoguda per la fundació Mobile World Capital Barcelona, que desenvolupa un dispositiu portàtil de diagnòstic in vitro per estudiar les propietats elàstiques de les cèl·lules sanguínies i detectar-ne anomalies de manera ràpida i econòmica mitjançant una única gota de sang.

“En els últims anys com a investigadora he arribat a ser l’única dona en un grup de més de 20 persones. Aquest món tan masculinitzat i masclista, sense adonar-me'n, ha fet que busqués ajuda fora, fos més resolutiva i em relacionés amb altres persones i grups d'investigació, cosa que ha potenciat la meva proactivitat, la forma de relacionar-me amb la gent i sobretot m'ha fet molt més multidisciplinar. Qualitats molt valorades en el món emprenedor“, explica Cabello.

“En l'àmbit internacional, el fet de ser dona en un món masculí m'ha portat a conèixer molta gent, i que aquesta se’n recordés de mi. Contactes dels quals en molts casos han nascut col·laboracions científiques. Però en moltes altres ocasions això ha portat a comentaris o actituds desagradables que no ajuden en cap cas al creixement personal i a les relacions professionals”, lamenta. “Tot i això, en tots els àmbits que he viscut existeix una gran solidaritat entre dones que es potencia en segons quins entorns, sovint molt competitius“, afegeix.

 

Judit Camargo Sanromà

CEO i fundadora de Roka Furadada

Llicenciada en Química i amb diversos màsters i postgraus a l’esquena, Judit Camargo està fent ara el Doctorat en Investigació biomèdica aplicada a salut pública a l’IMIM. La seva carrera professional es divideix en dos grans blocs: els primers anys d’experiència com a responsable de control de qualitat i desenvolupament analític en diversos laboratoris farmacèutics, i els últims 10 anys fent tasques d’operacions i logística, previsions de venda i desenvolupament de negoci a Ferrer. Camargo ha fundat Roka Furadada, una startup que desenvolupa, fabrica i comercialitza noves molècules amb activitat terapèutica per prevenir i tractar les malalties de la pell associades a l'exposició solar.

“Sempre he estat emprenedora, posant en marxa projectes propis dins de totes les empreses per a les quals he treballat, així que per a mi la fundació de Roka Furadada és l’evolució natural que havia de seguir la meva carrera –explica–. Emprendre em permet desenvolupar d’una manera molt més intensa les meves capacitats, ser molt més conscient de l’impacte que genero i, sí, crec que ser dona em dona accés a moltes més oportunitats que les que s'ofereixen ara per ara dins de les organitzacions, tant públiques com privades”, destaca Camargo.

 

Mireia Cigarran

Fundadora de VRPharma 

Enginyeria Química amb doble titulació d’Enginyeria Industrial, Mireia Cigarran va treballar uns anys en el món industrial abans de fundar VRPharma. L’empresa té com a missió la millora de l’experiència dels pacients en hospitals abans, durant o després de procediments mèdics, a través de continguts innovadors de realitat virtual.

“Avui dia la dona emprenedora va agafant terreny i jo mateixa he tingut l’oportunitat de conèixer altres emprenedores en situacions similars, com ara inversores i mentores que m’ajuden a molts nivells a seguir endavant. Emocionalment ser emprenedora és una muntanya russa i costa de combinar amb la maternitat. És per això que estar ben envoltada és fonamental”, explica Cigarran.

Per a la fundadora d’VRPharma, “un clar avantatge és justament això: aquesta xarxa on les dones ens ajudem les unes a les altres a obrir portes, a millorar i a trobar solucions a obstacles”. Cigarran també esmenta l’existència d’ajuts dirigits a la dona emprenedora i a empreses emergents tecnològiques liderades per dones, en forma de programes de formació, per exemple. “El meu escenari ideal seria que aquests programes no fossin necessaris, i que tot anés dirigit a qualsevol perfil d’emprenedoria –admet–. Per ara, val a dir que no m’he trobat davant cap desavantatge o situació incòmode, tot i que sí que he notat cares de sorpresa quan han vist que sóc jo qui duu el projecte”.

 

Daniela Clape

Fundadora de Xpeer Meded

Daniela Clape té una àmplia experiència en educació mèdica en diverses agències. Buscant el sentit del seu sector, acaba de fundar Xpeer Meded, que defineix com a “revolució de l’educació mèdica”. Xpeer és una plataforma per formar els metges d’una forma divertida i senzilla. Els formats independents, basats en les proves, la demanda, els continguts personalitzats i les tècniques de microaprenentatge de vídeo, faciliten l’accés i la participació de metges de tot el món.

“Vaig tenir la idea de crear Xpeer perquè vull canviar aquest món per als meus fills i per a mi, i la millor manera de fer-ho és canviant i evolucionant l’educació. Acabo de començar pel sector que conec més, l’educació mèdica continuada, però vull que tota l’educació evolucioni per a que els meus fills tinguin una educació molt més significativa que la que jo tenia. I això és perquè sóc dona, i també mare”, conclou.

 

Necessites més informació?

Posa't en contacte amb nosaltres

Escriu-nos
Laura Diéguez
Laura DiéguezCap de Premsa i Continguts(+34) 606 81 63 80ldieguez@biocat.cat
silvia labe 2
Silvia LabéDirectora de Màrqueting, Comunicació i Intel·ligència Competitivaslabe@biocat.cat
Etiquetes:
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.