Vés al contingut

JORDI NAVAL 


“Certesa de mort... mínima esperança d’èxit... A què esperem?” Aquesta famosa frase la va pronunciar un personatge de la saga d’El Senyor dels Anells, però ho podria haver fet algun dels investigadors, emprenedors, inversors o institucions que treballen cada dia a la BioRegió de Catalunya, el sector català de les ciències de la vida i la salut. Saben que la seva feina és arriscada, però la missió –curar o millorar la vida de les persones– és prou important com per emprendre el camí cap als usuaris i pacients, si cal passant per Mordor...

Talent, indústria, tecnologia, suport públic, teixit inversor, són alguns elements de l’èxit i el creixement del sector biotecnològic i de tecnologies mèdiques a Catalunya. La recepta, però, inclou altres dos ingredients que els protagonistes de la saga de Tolkien coneixen també molt bé: la valentia (o temeritat inconscient, segons es miri) i un sentit de missió compartida.

Valentia? Sí: la dels investigadors que “se la juguen” i deixen total o parcialment la vida acadèmica per esdevenir fundadors de companyies biotecnològiques basades en la ciència que ells mateixos han desenvolupat els darrers anys. Cada setmana es crea a Catalunya una nova companyia al sector, que compta ja amb més de 1.000 empreses que ocupen prop de 58.000 treballadors i facturen 17.802 M€. Una de cada quatre empreses creades són spinoffs sorgides de les entitats de recerca.

La valentia, també, dels inversors locals als quals no els tremola la mà i signen inversions milionàries en projectes d’elevat risc tecnològic. Recordem que la biologia i la medicina són imprevisibles: tots sabem que allò que sembla curar una malaltia en ratolins, després pot fallar – i sol fallar – quan completem la investigació amb persones. A més, aquests inversors tenen la valentia de convèncer els seus col·legues estrangers de que la ciència catalana està al màxim nivell mundial, i de que no hi ha cap motiu pel qual els futurs medicaments contra el càncer o l’Alzheimer no siguin made in Catalonia. I ho estan aconseguint: en 10 anys, el nombre d’inversors estrangers presents en startups catalanes de ciències de la vida i la salut ha passat de 0 a 50. Només en els darrers cinc anys, la xifra s’ha multiplicat per 10.

 

Evolució del nombre d'inversors internacionals a la BioRegió de Catalunya

Reconeguem també la valentia d’una administració pública catalana que ha apostat de fa anys per l’excel·lència científica arrelada en el lema “persones, no projectes”, i que s’ha arriscat per atraure els millors investigadors del món tot i les protestes dels sistemes de recerca tradicionals.

I, per suposat, la valentia dels emprenedors i directius que agafen les regnes d’aquestes petites companyies, que moltes vegades només són una vaga idea escrita en mig full de paper i, com en la saga cinematogràfica, aconsegueixen alinear les voluntats disperses i encapçalar una aventura incerta, amb recursos limitats i perills múltiples, per portar un descobriment científic des de la difusa teoria acadèmica fins a la seva aplicació real en un hospital o al domicili d’un pacient.

 

Missió comuna: millorar la vida de les persones

Només tu pots decidir què fer amb el temps que se t’ha donat”, li diuen al protagonista d’El Senyor dels Anells. Per sort, tots aquests agents han –hem- decidit dedicar el seu temps a una missió comuna: millorar la salut de les persones mitjançant la innovació, un missatge que pot ser compartit per tots els interessos i ideologies.

Els obstacles que entranya aquesta missió la fan comparable, com dèiem, al camí cap a Mordor. Però els nostres valents protagonistes ja han fet grans avenços: actualment hi ha 18 fàrmacs d’empreses catalanes en desenvolupament, un augment significatiu respecte de les 7 que hi havia al pipeline el 2013. Tres d’aquestes molècules ja es troben en fase II-III.

Això indica que la BioRegió està progressant a un ritme constant des d’un sistema científic d’alt nivell cap a un escenari empresarial en què s’iniciarà el desenvolupament clínic de les teràpies. El següent pas obvi és que aquests fàrmacs entrin en la fase final del desenvolupament clínic i que arribin al mercat en els anys vinents. Pel que fa als dispositius mèdics, diagnòstics i altres tecnologies de la salut, el mercat està progressant al mateix nivell.

Aquesta aventura no seria possible sense finançament. Des de l’inici de la crisi al 2008, la inversió a Catalunya en empreses de les ciències de la vida i de la salut s’ha multiplicat per 12. En concret, en el període 2015-2017, les startups de la BioRegió van atreure una inversió de gairebé 340 M€, més del triple del que s’havia aconseguit en els dos anys anteriors (2013-2015), I les dades provisionals del 2018 se situen al voltant dels 116 milions, superant la xifra del 2017.

Biocat està dissenyant una Visió 2025 altament ambiciosa, amb Catalunya i Barcelona situades entre els tres principals hubs biomèdics d’Europa. La nostra visió és que esdevingui una de les millors destinacions internacionals d’inversió i que, fruit de l’evolució del sector, al 2025 arribin als pacients un mínim de 10 fàrmacs i tecnologies avançades made in Catalonia. Milers de professionals treballen cada dia per fer possible aquest objectiu: com li diu un savi consell al protagonista d’El Senyor dels Anells, “fins i tot la persona més petita pot canviar el curs del futur”.

 

Foto: La comunidad del anillo, Oscar Gende Villar, Creative Commons

Necessites més informació?

Posa't en contacte amb nosaltres

Escriu-nos
Laura Diéguez
Laura DiéguezCap de Premsa i Continguts(+34) 606 81 63 80ldieguez@biocat.cat
silvia labe 2
Silvia LabéDirectora de Màrqueting, Comunicació i Intel·ligència Competitivaslabe@biocat.cat
Etiquetes:
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.