EcosistemaInversió
Picks of March: AstraZeneca dobla la seva aposta per Barcelona, més finançament per a startups i novetats en recerca
Aquest mes, BIO-Europe Spring 2024 ha tornat a situar Barcelona en el mapa europeu en biofarma amb rècord d’assistència de més de 3.400 professionals i 1.440 empreses. Un èxit que s’explica, en part, a l’atractiu de Barcelona i Catalunya com a un des pols d'innovació sanitària més importants d'Europa. A continuació, recollim algunes de les iniciatives d’aquest mes que avalen l’excel·lència d’aquest sector.
- Comencem amb una de les notícies que ha aixecat més expectació aquest mes: , la multinacional AstraZeneca reforça la seva aposta per Barcelona amb la creació de 2.000 llocs de treball, el doble del que es va anunciar fa un any, i una ampliació de capital de 1.300 milions d’euros per a R&D, 500 milions d’euros més del previst. El hub, el primer que integra les capacitats d’AstraZeneca i Alexion, se situarà a l’Edifi Estel l’any 2025, quan finalitzin les obres. Tal i com destacàvem a l’Informe del sector 2023, aquesta és l’operació d’inversió estrangera directa més gran de Catalunya fins al moment.
- En quant a la inversió en startups de salut també continua a molt bon ritme a nivell internacional. Aquest mes, un bon grapat d’empreses han aixecat finançament per continuar desenvolupant la seva solució. Aquest ha estat el cas d’Ability Pharma, que ha captat 7 milions d'euros per avançar en l’assaig del seu fàrmac per al càncer de pàncreas; Braingaze que amb una injecció econòmica de 1,5 milions d’euros avança per a dur al mercat la seva solució de salut cognitiva; Flomics Biotech ha tancat una ronda de finançament de 1 milió d’euros per avançar en el seu tractament per al càncer colorectal o Isensi, que amb 700.000 mil euros continuarà desenvolupant la cabina d'estimulació multisensorial i cognitiva per millorar la qualitat de vida de persones dependents o amb mobilitat reduïda. També cal destacar l’entrada de capital de 3,8 milions d’euros pel consorci publicoprivat format per vàries empreses catalanes per dissenyar proteïnes mitjançant IA per a fer més eficients les teràpies avançades.
- Pel que fa a nous fons de finançament, en l’àmbit públic, el Govern ha presentat el fons FITA dotat de 55 milions d’euros per a finançar projectes de recerca en etapes prèvies. En l’àmbit privat, i per a empreses més consolidades, Invivo Capital ha anunciat un nou vehicle d’inversió de 100 milions d’euros.
- En quan a novetats en el pipeline de la BioRegió de Catalunya, l’Hospital Clínic ha iniciat un assaig clínic pioner a nivell mundial amb ARI-0003, una teràpia CAR-T per al limfoma. Es tracta d'una CAR-T dual i es dirigeix a dues dianes terapèutiques que es troben en les cèl·lules malignes. En aquest estudi participaran 35 pacients diagnosticats de limfoma.
- Cada cop son més els centres que uneixen esforços per avançar en recerca. Aquest mes tenim dos exemples singulars: per una banda, i sense deixar de parlar de teràpies avançades, el Banc de Sang i Teixits i l’Institut de Recerca Sant Pau s’han aliat per impulsar la producció de medicaments innovadors i teràpies avançades, incloent-hi les cèl·lules CAR-T. I, per un altra, l'IRB Barcelona ha impulsat un programa pioner a Europa en investigació translacional anomenat TRIP (en anglès, Translational Research Innovation Programme), que resideix en promocionar grups de recerca que estiguin liderats per, almenys, un investigador fonamental i un professional mèdic que combini la investigació amb la pràctica clínica amb l'objectiu d'accelerar l'arribada de resultats als pacients.
- Celebrem la recuperació del lideratge de Barcelona en la sol·licitud de patents europees a Espanya, amb un sector farmacèutic que torna a col·locar-se al capdavant del llistat. De fet, les biociències, que abasten productes farmacèutics, tecnologia mèdica i biotecnologia, representen gairebé una quarta part de totes les sol·licituds d'Espanya. La Universitat de Barcelona, la Universitat Politècnica de Catalunya, EURECAT i l'ICFO són els organismes que encapçalen el rànquing a la capital catalana.
- Sobre noves infraestructures i equipaments, la Fundació Villavecchia ha obtingut el permís d'obres que permetrà construir el primer hospici infantil d'Espanya, un centre dedicat a nens i nenes amb malalties incurables, al pavelló de la Victòria del Recinte Modernista de Sant Pau, a Barcelona. Un projecte que comptarà amb un recolzament publicoprivat, i l’IQS ha invertit 10 milions d’euros en noves instal·lacions en laboratoris de química analítica i ressonància magnètica nuclear.
- Coincidint amb el 8M, Dia Internacional de la Dona, Healthcare Businesswomen’s Association (HBA) ha obert seu a Barcelona per impulsar el lideratge femení en el sector salut, el primer que s’obre a Espanya de l’associació, amb presència a més de 50 localitzacions i més de 15.000 membres.
- Aquest mes també s’ha donat el tret de sortida a la segona edició del d·HEALTH Barcelona Part Time, el programa de Biocat que té com a objectiu formar als estudiants en emprenedoria i innovació en salut, a través de la identificació de necessitats clíniques no cobertes a hospitals de Catalunya, seguint la metodologia de biodisseny de la Universitat de Stanford. Descobreix les novetats d’aquesta darrera edició!
- I, per finalitzar, donem l’enhorabona a AstraZeneca i Wivi Vision, guanyadors del Premi BioÈxit de CataloniaBio&HealthTech i a Peptomyc, reconeguda amb el premi Banc Sabadell – El Periódico 2024 en la categoria d’empresa + Innovadora de l’any.
Etiquetes: