Vés al contingut

Barcelona, 5 de setembre de 2018.- Una de cada sis publicacions científiques en biomedicina signades per investigadors de la BioRegió de Catalunya (concretament el 16,5%) figuren entre l’1% de publicacions més citades del món: el triple del que correspondria per al seu volum de producció. Aquesta és una de les conclusions del nou Portal bibliomètric de la BioRegió de Catalunya, impulsat per Biocat, que posa a l’abast d’investigadors i societat les dades sobre la producció científica en biomedicina feta pels investigadors que treballen a entitats de recerca de Catalunya, independentment del seu lloc d’origen.

L’estudi ha estat impulsat per Biocat i elaborat en col·laboració amb el BAC (Bibliometria i Avaluació en Ciència), grup d’investigació inter-institucional on participen la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI), Institució Centres de Recerca de Catalunya (iCERCA), el Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB) i la Fundació Pasqual Maragall (FPM).

 

 

La producció científica en xifres

En els darrers 20 anys, la xifra de publicacions d’àmbit biomèdic pràcticament s’ha quadruplicat a Catalunya, passant de 2.145 publicacions al 1996, a 8.177 documents l’any 2016. Entre 2012 i 2016 els investigadors de la BioRegió de Catalunya van produir 38.169 publicacions en biomedicina, el 41,48% de la producció científica total generada a Catalunya en aquest període en totes les disciplines científiques. Amb aquestes dades, la producció científica catalana en biomedicina del període 2012-2016 va representar l’1,2% del total mundial, el 3,51% d’Europa (EU dels 28), i el 34,1% del total de l’Estat espanyol.

Entre 2012 i 2016 els Estats Units, Xina, Anglaterra, Alemanya, Japó, Itàlia, Canadà, França, Austràlia i Espanya (incloent-hi la producció catalana) es van situar a les 10 primeres posicions del rànquing mundial per volum absolut de publicacions biomèdiques. Catalunya es situaria a la posició 23 del rànquing mundial en producció absoluta.

Més de la meitat (52,4%) dels articles en biomedicina de la BioRegió estan fets en col·laboració amb autors d’altres països, el percentatge d’internacionalització més alt de l’Estat espanyol.

 

Recerca catalana a Nature i Science

Catalunya es situa al top 15 de l’Espai Europeu de Recerca (ERA) en nombre absolut de publicacions a Nature i Science: en concret, entre 2013 i 2017 els autors dels centres de la BioRegió van publicar 190 articles en aquestes prestigioses publicacions científiques, xifra comparable a la de Bèlgica (248) o Israel (244) i superior a la de països com Finlàndia (140) o Irlanda (101). En termes de publicacions a Nature i Science per habitant, Catalunya se situa a la posició 12 de l’ERA, per sobre de Bèlgica, Alemanya o França, entre d’altres.

 

Disciplines i centres més actius

Les taules dinàmiques del nou Portal bibliomètric de la BioRegió de Catalunya permeten consultar la producció i impacte de cada centre de recerca, universitat, hospital, etc. de forma individual, o personalitzar la cerca per disciplina científica. Oncologia, Farmacologia i Neurologia Clínica van ser les disciplines amb més producció al període 2012-2016 mentre que Pneumologia, Dermatologia i Atenció primària van obtenir l’impacte més elevat.

El 64,5 % de les publicacions catalanes en biomedicina compten amb almenys un hospital o entitat vinculada entre els autors, sent els més actius l’Hospital Clínic i l’Hospital Vall d’Hebron. Pel que fa a les universitats, les que més publiquen en biomedicina són la Universitat de Barcelona i Universitat Autònoma de Barcelona, seguides de la Pompeu Fabra. Dins dels centres de recerca públics, destaca la producció de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) i l’ISGlobal, i l’impacte de les publicacions de la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA) i del Centre de Regulació Genòmica (CRG) .

 

Creix el percentatge d’autores dones

Al quinquenni 1992-1996, 2 de cada 10 autors de les publicacions catalanes en biomedicina eren dones (80% homes i 20% dones). En contrast, al quinquenni 2012-2016 la proporció d’homes i dones va ser 65% - 35%, repartiment més equitatiu, tot i que el creixement d’aquest percentatge s’ha estancat en els darrers anys.

 

Sobre Biocat

Biocat és l'organització que impulsa l'ecosistema de la salut i les ciències de la vida a Catalunya i treballa per transformar la ciència i la tecnologia en creixement econòmic i impacte social. Va néixer el 2006 sota l’impuls de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona i aplega en els seus òrgans de govern representants de tots els estaments que configuren la BioRegió de Catalunya: empreses (biotecnològiques, farmacèutiques, tecnologies mèdiques i de serveis), Administració, universitats, hospitals, centres i instituts de recerca, parcs científics i entitats de suport al sector.

Biocat té experiència en l'acceleració de projectes de salut i desenvolupament de talent des de 2008. En 10 anys, Biocat ha invertit més d’11M € en 300 programes als quals han assistit més de 2.300 persones, i ha accelerat amb èxit 96 projectes de ciències de la vida que han generat 300 nous llocs de treball.

 Descarrega la nota de premsa 

Necessites més informació?

Posa't en contacte amb nosaltres

Escriu-nos
Laura Diéguez
Laura DiéguezCap de Premsa i Continguts(+34) 606 81 63 80ldieguez@biocat.cat
silvia labe 2
Silvia LabéDirectora de Màrqueting, Comunicació i Intel·ligència Competitivaslabe@biocat.cat
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.