Skip to main content

La Barcelona Clinical Trials Platform (BCTP) neix amb un objectiu clar i potent, esdevenir una eina clau en la coordinació de la informació dels hospitals catalans que fan recerca clínica, perquè puguin funcionar com un únic metacentre que sigui la porta d'entrada a 5 milions de pacients.

La directora de la BCTP, Gemma Estrada, ha destacat a una entrevista al Parc Científic de Barcelona (PCB) que l'ambiciós projecte de la Plataforma vol anar un pas més enllà i "competir amb els instituts internacionals líders en la captació de projectes de investigació clínica, posicionant Catalunya al capdavant dels assaigs clínics a Europa ". Amb aquest metacentre en què es convertirà la Plataforma, no només s'aconsegueix una projecció internacional de Catalunya, sinó també "evitar la dispersió de recursos a través de l'associació d'interès i augmentar la massa crítica d'investigadors i pacients", remarca Estrada.

Sota el paraigua de la Plataforma, s'incrementa la visibilitat internacional col·lectiva dels instituts, com es fa ja a altres regions d'Europa. És el cas, per exemple, d'Escòcia on tots els hospitals universitaris s'han agrupat, o el de Boston (Estats Units), on els hospitals que depenen de la universitat de Harvard també s'han unit. A Anglaterra es va fundar també el National Institute for Health Research - Clinical Research Network, una plataforma que uneix 15 plataformes regionals com la BCTP i que en els seus 6 anys de vida ha reclutat uns 100.000 pacients. Aquests exemples internacionals, assenyala Estrada, demostren el potencial de la Plataforma, que "en un període de 3 anys, hauria reclutat uns 4.500 pacients per any", una mitjana que la mateixa directora valora com a molt positiva.

Actualment el projecte ha acabat la fase de conceptualització i ara "s'està en el punt d'aconseguir recursos, tant públics com privats, per poder iniciar l'activitat". La BCTP pretén acostar el talent i la tecnologia que estan disponibles als instituts d'investigació cap als assaigs clínics i integrar-los, finalment, a la pràctica mèdica en el context de la medicina personalitzada. D'aquí ha nascut el projecte pilot en oncologia de precisió de la BCTP, GENPRECIS.CAT, "que implica la caracterització molecular de tots els pacients diagnosticats de cert tipus de càncer per optimitzar la seva assignació als tractaments disponibles, ja siguin fàrmacs comercialitzats o en desenvolupament ", explica Gemma Estrada.

Pots llegir l'entrevista completa en el següent link.

Sign up for our newsletters

Stay up-to-date on the latest news, events and trends in the BioRegion.