d·HEALTH Barcelona Part Time
Quatre equips multidisciplinars, formats per 3 o 4 persones amb diferents perfils professionals (empresa, disseny, clínic i enginyeria) van participar en la primera edició del programa.
En el mes de març es va donar el tret de sortida a la primera edició de d·HEALTH Barcelona Part Time, l’activitat formativa de Biocat que té com a objectiu la creació i el desenvolupament d’una solució tecnològica a partir de la identificació de necessitats clíniques no cobertes, mitjançant la metodologia de biodisseny de la Universitat de Stanford.
Els quatre equips multidisciplinars, formats per 3 o 4 persones amb diferents perfils professionals (empresa, disseny, clínic i enginyeria) van començar a rebre la formació necessària per poder emprendre i innovar en salut. Al llarg d’aquestes primeres setmanes, els participants van rebre una formació sobre la metodologia del biodisseny, una introducció a l'hospital adjudicat i l’àrea clínica on van realitzar la immersió clínica i una sèrie de xerrades introductòries sobre l’ecosistema de salut de Catalunya.
El calendari va continuar amb la immersió clínica a quatre hospitals de referència de Catalunya: Hospital Universitari Parc Taulí – Servei d’Oncologia, Hospital Universitari Vall d’Hebron – Servei de Rehabilitació, Hospital Universitari de Bellvitge – Servei de Neurologia-, Hospital Universitari Germans Trias i Pujol – Servei de Nefrologia. Els equips van seleccionar les necessitats amb major potencial per generar un primer concepte de la solució. El prototipatge i el model de negoci es va abordar en el darrer trimestre de l’any, que van presentar al Graduation Day, davant de centenars de professionals del sector.
Els projectes que van sortir del programa van ser:
- MyNeuroAssist
L’equip que va treballar en el Servei de Rehabilitació de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron va projectar una plataforma digital per a crear un ecosistema de cuidadors no professionals per generar una comunitat amb accés a suport, informació, serveis i contactes.
- MetricsMind
L'equip que va treballar en el Servei de Neurologia de l’Hospital Universitari de Bellvitge va dissenyar una solució que monitoritza la funció motora amb l’objectiu de reduir el risc de lesions secundàries en pacients neurocrítics, recolzant la presa de decisions dels professionals sanitaris i l'optimització de costos.
- RenalScreen
El grup que va desenvolupar la immersió clínica en el Servei de Nefrologia de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, va imaginar una prova de detecció domiciliària per identificar l'albuminúria, un biomarcador associat a la progressió de l'ERC (malaltia crònica dels ronyons). La idea tindrà la capacitat d'integrar el resultat amb una calculadora de riscos (app) i un algorisme en comunicació directa amb el sistema sanitari.
- DuoDit
El grup de l’Hospital Universitari Parc Taulí (Servei Oncologia) va idear un guant tèrmic que aplica temperatura controlada per evitar toxicitats en pacients que reben quimioteràpia. El dispositiu consta d’un estoig portàtil per a emmagatzematge, càrrega i transport.
A banda de la presentació dels projectes, l’acte va comptar amb la sessió magistral "Beyond prototypes: surfing the waves of maket trends in health" conduïda per Sergi Trilla. En aquesta sessió es va parlar sobre la necessitat de sinergia i de la importància del treball en equip fent menció especial al networking i a la necessitat de canviar la idea de propietat d'una xarxa de contactes cap al compartiment d'aquesta amb els altres.
El Graduation Day va ser el punt i final a tres jornades dedicades a la formació i preparació del pitch dels projectes on els equips han treballat de la mà d’experts la millor manera de seduir als inversors.
La formació va comptar amb el suport del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, l’EIT Health i Tech Barcelona.